Fredagen den 26 maj
 
Maj månads dialogforum i Rotary Business Network hölls hos Per Frykner i Leissner Datas lokaler i Innovatum District.
 
Temat för dagen leddes av Thomas Carlberger som på ett förträffligt sätt belyste klimatfrågan i IPCC:s senaste rapport nr. 6, från mars i år, som ger en indikation om olika scenarier beroende på fattade beslut och policies. Rapportens kortversion på 38 sidor är inte helt lättsmält, vilket kan medföra att den inte får den spridning den förtjänar. Utsikterna att begränsa temperaturökningen till 1,5°C med dagens planerade åtgärder är begränsade och det ser svårt ut även att stanna vid 2,0°C. Möjliga effekter av klimatförändringarna pekar enligt rapporten på allvarligare och mer långtgående konsekvenser än hittills rapporterat. Avslutningsvis behandlas hur bråttom det är att implementera åtgärderna.
 
Rapporten avslutas med en slutkläm: Våra val och aktiviteter det närmaste decenniet kommer att ha följdverkningar för mänskligheten i tusentals år.
 
Dialog och diskussion tar upp både engagemang, ansvar och strutsmentalitet i frågeställningen och när effekterna inte är tillräckligt känn- och märkbara i vår direkta närhet är benägenhet till aktion mindre. Även mediernas ansvar kring vad och hur situation, konsekvenser och framsteg rapporteras lyfts, samt hur skönlitteraturen kan hitta andra vägar för att nå förståelse och engagemang. Det bubblar under ytan, både avseende forskning, ny teknik och andra initiativ. Det gäller att hitta en balans mellan lallande positivitet och skrämmande dystopi. Genom mänsklighetens historia har människan hittat olika vägar till kreativ anpassning och för att hantera existentiell ångest kan det egna personliga ställningstagande och steget bidra till en meningsfull skillnad. En politisk kraftsamling och enighet i frågan får vi troligtvis inte se i närtid, även om vi innefattas av den lilla procentandel av befolkning, som står för betydande klimatavtryck.
 
Tack Per Frykner för ett gott värdskap och Thomas och alla ni andra för att ni förgyller morgonen med mening, klokskap och mycket intressanta diskussioner.
 
Passar på att önska en fin sommar!
 
Nästa möte: fredag 25 augusti